Internationale Vrouwendag 2020

Op vrijdag 6 maart ging ik naar een panelgesprek in het teken van de Internationale Vrouwendag (8 maart 2020). Dit gesprek vond plaats in het Kenniscentrum ARhus te Roeselare.

Gelijke rechten voor man en vrouw waar ook ter wereld. Dat is de inzet van de Internationale Vrouwendag. Ikzelf vind ook dat zowel man en vrouw moeten, kunnen genieten van dezelfde rechten. Daarom leek het me interessant om dit gesprek te gaan bijwonen. Uiteraard was ik ook aanwezig omdat mijn stagementor Hadisa Suleyman, één van de uitgenodigde spreeksters was.

Journaliste en documentairemaakster Elien Spillebeen ging in gesprek met 3 ondernemers met een migratieachtergrond over dromen, durven en doen.

  • Adelia Kodia startte een eigen pruikenzaak ‘Hair by Londa’. Ze krijgt daarbij coaching via het Europese project SIREE van ARhus.
  • Souad Abihi. Als verpleegkundige en suicidepreventieëxperte wil ze taboes in de geestelijke gezondheidszorg helpen doorbreken. Dit doet ze via de vzw HSHOEMA.
  • Hadisa Suleyman trekt als vrouwelijke ondernemer uit het Gentse het land rond om anderen te inspireren met haar ondernemersverhaal.
Afbeeldingsresultaat voor adelia kodia

De 21-jarige Adelia Kodia met Angolese roots vertelde over hoe ze 4 jaar geleden haar eigen pruikenzak startte. Haar grootste rolmodel is haar mama Londa, daarom heeft ze haar zaak ‘Hair by Londa’ genoemd. Adelia haar grootste drempel is discriminatie in de ondernemerswereld. Zij heeft hier zelf mee te maken gehad. Ze vindt dat dit niet meer mag gebeuren en dat we elkaar moeten steunen als iemand een onderneming wilt starten.

Afbeeldingsresultaat voor souad abihi

De Marokkaanse Souad Abihi heeft jaren gewerkt als verpleegkundige en suicidepreventieëxperte in Kortrijk. Zij zet zich in om het taboe rond gezondheidszorg te verbreken. Toen er vorig jaar uit het politiekbeleid werd verteld dat er minder geld moet worden uitgegeven aan gezondheidszorg, greep ze in. Ze startte samen met haar 4 zussen vzw HSHOEMA (Marokkaans voor beschamend, een verwijzing naar gevoelige thema’s.

Afbeeldingsresultaat voor hadisa suleyman

Half Belgische en Half Ghanese Hadisa Suleyman is DE vrouwelijke ONDERNEMER uit Gent. Door haar rebelse jeugd had ze het moeilijk om haar weg te vinden. Maar op 17 jarige leeftijd wist ze precies wat ze wou worden; makelaar. Vandaag 13 jaar later heeft ze al vier jaar haar eigen vastgoedkantoor Estate Of Mind in Gent. Zij onderscheidt zich door de liefde, passie en enthousiasme dat ze stopt in haar werk.

Hadisa haar verhaal kende ik natuurlijk omdat ze mijn stagementor is. Maar ik was zeker onder de indruk over het verhaal van Souad Abihi. Als Marokkaanse die zicht inzet over onderwerpen zoals suïcide, abortus, euthanasie lijkt me niet evident vanwege haar cultuur.  

Deze drie diverse vrouwen hadden elk hun eigen verhaal over ondernemen, de valkuilen, de drempels… Ze hebben me zeker geïnspireerd om zelf als vrouw te ondernemen.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s